Idémaskinen


Vem är egentligen samhällets fiende?

Posted in Direktdemokrati,Politik av Robert Wensman på 12 januari 2010
Tags: ,

Orden är hårda.

”Dagen då Peter Sunde slutligen blev samhällets fiende är alltså här.”

Så skriver bloggaren Andreas Ekström skriver i sin blogg angående Peter Sundes nya initiativ till att omöjliggöra FRA:s massövervakning. Vad Peter Sunde har gjort är att presentera teknik med vilken man på ett smidigt sätt kan kryptera stora mängder av den trafik som passerar rikets gränser, vilket skulle sätta rejäla käppar i hjulet för FRA:s signalspaning.

Andreas Ekström menar på att Peter Sunde ”struntar i demokratin enligt eget gottfinnande”. Men sakta i backarna. Vem är det egentligen som strunar i demokratin? När FRA lagen röstades igenom, så gjordes så trots svenska folkets högljudda protester.

Det gick knappast att missa protesterna som fanns överallt, på gatorna, i TV. Det var inte heller någon högljudd minoritet som gjorde väsen av sig, utan en undersökning i Skop visade att 60% av de tillfrågade var motståndare till lagen, emedan endast 36% var för lagen. En annan undersökning utförd av Novus Opinion visade att 56 procent var motståndare, och 34% var för (Källa: Wikipedia). Så när regeringen och riksdagen ändå röstade igenom FRA-lagen, så för det onekligen tankarna till den diskussion som fördes kring våldtagna kvinnor för några år sedan, och om huruvida en våldtagen kvinna kunde ha menat ”ja”, då hon i själva verket sade ”nej”. FRA-lagens genomförande skulle därför kunna i sig betraktas som en flagrant våldtäkt på demokratin.

Vad Peter Sunde gjort är att han bryter mot lagstiftarens intention, då han bygger ett system som gör det möjligt för människor att kringgå FRA lagen, utan att egentligen göra någonting olagligt. Men vad ska man säga om regeringens uppfyllande av den demokratiska intentionen, då de uppenbarligen inte vill uppfylla folkets önskan? Vem är egentligen samhällets fiende? Den maktelit som bröt den demokratiska intentionen från början, eller den som ensam kämpar för att åter uppfylla den? Vid en närmare betraktelse är Peter Sundes insats närmast att betrakta som heroisk.

Men hur kunde det bli på det här sättet?

Vår demokrati kallas för representativ demokrati, men det kommer komma en dag då vi tvingas välja väg. Då vi tvingas välja om vi vill ha representanter som gör sitt bästa att följa folkviljan, eller om vi vill ha folkvalda förmyndare. En diktatorisk elit som endast i vissa frågor bryr sig om vad folket har att säga, men som pekar med hela handen i andra frågor.

Vår teknik för kommunikation har blivit avancerad, men det märks inte på våra politiska system. Varför skulle en person inte kunna logga in i Riksdagen, och rösta själv i de frågor där han eller hon är missnöjd med sin politikers sätt att rösta? På det sättet skulle det skapas en hälsosam balans mellan partipolitik och allmän aktivism. Varför ska politikerna kunna köra över folket? Kan detta verkligen vara betydelsen av ”representant”? Nä, det tycker inte jag i alla fall.

Varje persons rätt att representera sig själv i riksdagen.

Det är en av de saker jag tror på.

Tack för ordet

/Robert Wensman

Annonser

4 svar to 'Vem är egentligen samhällets fiende?'

Subscribe to comments with RSS eller TrackBack to 'Vem är egentligen samhällets fiende?'.


 1. Hej! Lycka till med bloggen! Vill du har en sån mörk bild på dig själv. Annars kan jag ljusa upp den åt dig.

  Ja, vem är fiende till demokratin? Tycker det verkar som våra sju partier är fiender till folket. Tänk om det är så!

 2. erobwen said,

  Hej, tack. Ja om du gillar att photoshoppa så gärna :-). Jag hade inget installerat så därför kom jag inte att tänka på det. Min adress: robert[punkt]wensman[snabel-a]gmail[punkt]com

 3. Pjn said,

  FRA lagen ger jag inte mycket för, jag förstår faktiskt inte syftet med att slänga ut ett par miljarder på något helt värdelöst som inte ens kommer kunna övervaka de riktiga brottslingarna och terroristerna. Dessa pengar hade man från regeringshåll kunnat satsa på vettiga saker som skola, omsorg, sjukvård, eller ekonomisk hjälp till arbetslösa och sjukskrivna.

  Istället bygger man upp ett system som ska se till att bevaka vanliga människor och deras dagliga aktiviteter över telefon och Internet. Små skitbrott som fildelning osv, stiftar meningslösa lagar som IPRED mm, vart ska allt detta sluta? Jag är så jävla förbannad på alla fel och felsatsningar som alliansen gör. Man får heller inga förklaringar till varför en viss förändring görs, och får man en förklaring är det något vagt formulerat eller en enkel bortförklaring. Jag ser mer upp till sådana som Peter Sunde, han skulle istället vara Statsminister.

 4. Letty Trone said,

  great website you have here by the way


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: