Idémaskinen


Nepal tänker köra om Sverige i demokratifrågan

Posted in Direktdemokrati,Politik av Robert Wensman på 20 januari 2010
Tags: ,

Aktiv demokrati, partiet för representativ direktdemokrati, fick nyligen ett brev från en regeringsrepresentant i Nepal. Det är närmare bestämt en viss Mr Mahendra Yadav som vill komma på besök. De ville ordna ett möte i Göteborg för att diskutera hur man utvecklar ett system för representativ direktdemokrati. Det ska sägas att Nepal blev en parlamentarisk demokrati 1990 då kung Birendra avsattes.

Nu kanske många undrar, varför väljer Nepals regering att kontakta ett litet obskyrt direktdemokratiskt parti med några handfulla aktiva medlemmar och runt hundra passiva, snarare än Svenska regeringen? Varför skrev de inte brev till Reinfeldt direkt. Svaret är nog att Sveriges riksdag inte längre betraktas som ”state of the art” vad gäller demokrati. Om man har chans att starta från början, så varför skulle man välja ett ingrott och traditionsbundet system, istället för att använda de senaste idéerna direkt? Vi ser ofta detta inom teknik, där utvecklingsländer ibland hoppar över förlegad och gammal teknik, för att direkt satsa på det nya. I många Afrikanska länder finns till exempel inte fast telefoni, eftersom alla redan använder mobiltelefoner.  Nu gäller detta även demokratin.

Kanske är det ocskå så att Nepal som precis har avsatt en kung i något som kan beskrivas som en demokratisk revolution, har minnet av öppet förtryck såpass färskt i minnet, att de höger än oss här i väst värdesätter demokratin. Det verkar som att de värdesätter den så mycket, att de inte tänker tillåta någon parti-oligarki ta över och skapa en kulturelit som styr över massorna, likt vi har här i Sverige.

Men detta sätter också Sverige i ett nytt ljus. Vad kommer reaktionen bli, den dag som andra länder som Nepal blir MER demokratiska än Sverige? Hur kommer det påverka den svenska självbilden och tron på den svenska demokratin? Vad tror du?

Annonser

Ett svar to 'Nepal tänker köra om Sverige i demokratifrågan'

Subscribe to comments with RSS eller TrackBack to 'Nepal tänker köra om Sverige i demokratifrågan'.

  1. mrperfect72 said,

    Bra artikel, Robert.
    Hoppas du har raett.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: