Idémaskinen


Vindkraften tar till väders

Posted in Energiteknik av Robert Wensman på 20 januari 2010
Tags: ,

Jag tänkte uppmärksamma om en intressant och kanske lovande utveckling inom vindkraften. Vi är vana att se vindkraftverk som står fast förankrade i marken som stora bjässar. Men kanske kommer framtidens vindkraftverk att flyga högt över marken. Egentligen känns det ju rätt så logiskt, att om man vill fånga vinden, så är det ju uppe i himlen man ska vara och inte nere bland träden!

Det finns faktiskt många fördelar med att belägga vindkraftsproduktionen upp till himlen. Dels det uppenbara faktumet att det blåser mycket mer högre upp, eftersom vinden inte hindras av träd och mark. Detta ger en stabilare vindkraft med högre effekt. Men också det nog så viktiga faktumet att det idag inte går att bygga vindkraftverk på många ställen eftersom människor klagar på att de stör utsikten. Men vem skulle klaga på en stålvajer som går upp i himlen, och möjligtvis en prick någonstans uppe i skyn? Om man kunde realisera flygande vindkraftverk av något slag, så skulle det nog innebära en mindre revolution för vindkraftens möjligheter att få byggnadslov i detta land som klimathotet till trots tycks värdesätta en obelamrad horisont högst av allt.

Redan för många år sedan hörde jag talas om Sky Windpower. Ett företag som tänker sig ett slags stor flygande blandning mellan helikopter och flygplan, vars rotorer samlar in vindenergin som överförs via kablar ner till marken. Tanken är god, men personligen vet jag inte om jag vill ha sådana flygandes över våra huvuden i hundratal. Vad händer till exempel om de ramlar ner? Kanske lämpar sig den här typen av vindkraftverk bäst i obyggden. Trots att denna idé kom för länge sedan, så verkar inte heller utvecklingen av dessa vindkraftverk ha tagit riktigt fart.

Ett annat företag som är inne på att bygga ett vindkraftverk som också når höga höjder är Magenn Power Inc. Deras vindkraftverk utgörs av en stor luftballong, som roterar i vinden.  Deras idé är också att ha en generator uppe i luften, men en luftbalong är lättare än luft, och kan inte krashlanda på samma sätt som en flygplansliknande konstruktion. Men även om deras vindkraftverk är betydligt säkrare, så kan man undra om aerodynamiken i rotorn verkligen är så effektiv.  På idé skissen syns en jättelik skovel, men i den prototyp som Magenn byggt så är ytan på skovlarna betydligt blygsammare. Men idén är onekligen god, och kanske får vi se mer av Magenns rotorer i framtiden.

Det Italienska företaget har dock kommit med en ännu bättre idé. Varför bygga en hel propeller, eller en hel rotor, om man bara kan bygga de mest effektiva delarna? De har nämligen kommit på att det på en propeller är vingspetsarna som genererar den största kraften. Vingspetsarna sveper över en större yta i högre hastighet, och samlar därför upp mer vindkraft. Vad Kitegen har gjort är då att helt enkelt använda drakar som ersättning för propellerblad.  En stor tung och dyr metallkonstruktion kan då ersättas med mjukt tyg och stålwire.

Kite gen har dessutom tänkt ut en rad olika sätt att samla upp den kraft som drakarna genererar.  Den enklaste varianten är att låta en drake dra ut en stålvajer, där generatorn är kopplad till vajerspelet.

Men Kitegen har större planer. Genom att bygga en slags ”karusell” på marken som man kopplar flera drakar till, menar de att man skulle kunna bygga vindkraftverk med en effekt på uppåt 1 GW om karusellen är uppåt 1,6 kilometer i diameter.  Som jämförelse så har dagens största landbaserade vindkraftverk en effekt på 7 MW, knappt en hundradel. Men även om Kitegens karusell är kraftfull, tar den återigen upp mycket mark.


Andra varianter med lösa vingar är så kallade ”ladder mills”, där drakar eller vingar hänger som ett pärlband på en enda draglina som sträcker sig uppåt i himlen. Kanske det också är en bra idé, fast man undrar lite över hur tjock vajern måste vara för att orka med drag kraften från alla drakar och vingar. Det ska dock finnas mindre prototyper på dessa modeller också.

Jag hittade också följande bild från den här sidan. Den ska enligt uppgift föreställa en vindturbin för hög höjd. En graf över vindkraften på riktigt hög höjd, indikerar att man kan få mer kraft, ju högre man lyckas flyga med vindkraftverken.

Jag känner mig oerhört inspirerad av att läsa om allt detta. Tänk om man kunde täcka Sveriges outnyttjade lufthav med drakar, balonger och rotorer av olika slag som fångar in vindkraften!

Landets stugägare behöver inte heller gå i taket över detta, eftersom det enda som syns på marken blir en kraftstation med en stålwire eller strömkabel som sträcker sig mot himmlen. Om vindkraftverkern själva syns eller ej beror sedan mest på vilken färg man ger dem, och om de till exempel hade samma färg som himlen skulle de nog inte göra mycket väsen av sig alls. Flyget kanske inte skulle gilla detta till att börja med, men med allt modernare transponderteknik och elektroniska hjälpmedel på flygplanen, så är det inte heller ett överkomligt tekniskt problem.

Jag tänkte också passa på att dela med mig av en idé jag fått själv när jag har läst om Kitegen och Magenn. Tänk om man kunde kombinera dessa tekniker på följande sätt, vilket illustreras av min ”servettskiss” till höger. Man låter en stor balong lyfta upp Kitegens karusell som nu tippas på högkant. Drakarna får sedan flyga runt i en cirkel utanför karusellen, men den här gången behöver drakarna inte gå i motvind i någon del av varvet. Vad som skapas är en gigantisk propeller av tyg, gas och stålvajrar, högt högt upp i skyn. Men jag är ingen ingenjör, och experter får avgöra om min idé skulle fungera eller ej.

Mitt förslag är nu följande. Först röstar vi in Piratpartiet i regeringen så att den här utvecklingen slipper hindras av patent som låser upp industrin. Sedan satsar Sverige på utbyggnad av luftbaserad vindkraft av det här slaget! Det är dags att satsa MASSIVT nu på den här typen av saker, om vi ska kunna behålla jobben och om vi ska klara av den kommande oljetoppen då oljan väntas bli rejält mycket dyrare. Vad sägs?

Annonser

2 svar to 'Vindkraften tar till väders'

Subscribe to comments with RSS eller TrackBack to 'Vindkraften tar till väders'.


  1. […] information om vindkraft med drakar finns här, eller på Kitegens […]


  2. […] läst de senaste dygnen Med fokus på fusionenUtfällbara dubbar!Public service i framtiden?Vindkraften tar till väders"Japaner, japaner, överallt japaner"Man blir helt enkelt inte sjukArbetskrediterVad är […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: