Idémaskinen


En digital röst för medborgarlön

Posted in Medborgarlön av Robert Wensman på 22 januari 2010
Tags: ,

Vad som är det vanligaste missförståndet vad gäller medborgarlön, eller basinkomst som det också kallas. Är att samhället skänker gåvor till lata människor, och att det därför är ett system som främjar lathet. Det liknas vid piraterna, som vill kunna kopiera musik och film gratis. Ännu ett pojkstreck som lata, unga och vilda människor har hittat på! Detta är en fullständig missuppfattning.

Om det förhåller sig så beror såklart på hur basinkomsten finansierats. Om man till exempel i kommunistisk stil, ger produkten av människors arbete, till människor som inte arbetar, så blir det givetvis så. Då underbygger man människors incitament att arbeta, och kommunistiska experiment världen över visar att så också sker i praktiken.

Men om man istället finansierar en basinkomst med hjälp av naturresursernas värde, som jag föreslår på den här bloggen. Till exempel avkastningar som kommer utav samhällets mark, mineraler och skogar etc. Då skapas en basinkomst, utan att man för den skull har delat upp resultatet av någons arbete. Och om man ser det på det sättet, så framstår det plötsligt som mer självklart att varje människa också borde ha rätt till en sådan basinkomst. För varför skulle inte alla ha rätt till metaforiskt och konkret sett ”en plats” i detta land?

Annorlunda uttryckt utgör naturresursdelningen en slags naturlig ”arbetsrätt”. Även om naturresursdelningen inte ger rätt till en fast anställning, så ger den rätt till naturresurser att arbeta med.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: