Idémaskinen


Googledag åt folket

Posted in Medborgarlön av Robert Wensman på 28 januari 2010
Tags: , ,

Vanligtvis så brukar så kallat ”god företagsledning” gå ut på att planera de anställdas verksamheter in i detalj. Processbeskrivningar ska skrivas och planer ska upprättas och följas. Men är detta verkligen det bästa sättet att motivera människor till arbete?

Många har kanske redan hört talas om Googles något annorlunda syn på detta. På Google så får anställda en dag i veckan då de tillåts arbeta med vad hellst de vill. De anställda kan på så vis få fritt spelrum för sin kreativitet, och förfölja sina drömmar.

Många skulle säkert ha förutspått att Googledagen skulle leda till fullständigt bortkastade personalresurser. ”Vem ska betala för att människor bara leker på arbetstid” skulle säkert någon sur byråkrat tycka. Men faktum är att det har visat sig vara ett synnerligen framgångsrikt koncept. Närmare hälften av Googles lanserade produkter under ett år, har just uppkommit på dessa fria dagar, då personalen bara sitter och ”leker”. På detta sätt har till exempel komersiella framgångar som Gmail och Google Earth uppståt.

Här är ett föredrag av Daniel Pink, som belyser de psykologiska faktorer som ligger bakom detta, och som förklarar vad det är som gör människor motiverade att arbeta. Inslaget tar några minuter, men är väl värt att titta igenom.

Men än så länge är det som sagt bara ett stort företag som på allvar tagit till sig dessa vetenskapligt belagda tankar. Planerandet och processandet är nog annars den rådande företagsnormen. Men låt oss leka med tanken på vad som skulle hända med utvecklingen av ny teknik, om man gav alla människor en googledag?

Det är faktiskt precis det som tankarna om medborgarlön genom naturresursdelning syftar till. En medborgarlön skulle ju till exempel kunna används för att finansiera en ledig dag i veckan, och på så vis ge det utrymme som innovatörer behöver för att utveckla sina idéer ifred från det omedelbara vinskravet.

För antagligen är det så, att innovatörer speciellt i början av sitt arbete ofta bara drivs av en intuitiv tro på sina idéer, baserat på deras synnerligen djupa insikter inom sitt specialistområde. Att förmedla en sådan vision till beslutsfattare som inte besitter samma djupa kunskap kan därför i många fall vara omöjligt. För samhällets utveckling kan det därför vara viktigt att människor har tid över i vardagen där det är möjligt att villkorslöst pröva sina vingar.

Så kanske har en medborgarlön potentialen att  släppa loss en fantastisk kreativitet i samhället. Vad sägs om en Googledag åt folket?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: