Idémaskinen


Revolution, emot vad?

Posted in Penningreform av Robert Wensman på 10 februari 2010
Tags:

”USA är redo för revolution”

Så uttrycker sig Sarah Palin inför en grupp så kallade ”Tea Party anhängare”. Men eftersom Dagens Nyheter väljer att citera Sarah Palins medialt smaskiga uttalande, utan att någon som helst analys eller bakgrundsinformation, så tänkte jag passa på att fylla i några luckor. Jag kan tänka mig att de flesta av deras läsarkrets inte har någon aning om vad Tea Party rörelsen i USA handlar om.

Tea Party rörelsen är en protest-rörelse emot vad många människor i USA anser är ett oansvarigt slöseri med den federala statens resurser. USAs statslån har under de senaste decennierna skenat på ett häpnadsväckande sätt, och många människor oavsett om de befinner sig till höger eller vänster i politiken, har börjat uppmärksamma detta som ett hot inför framtiden. Filmen I.O.U.S.A. är till exempel en bra dokumentär som beskriver detta problem.  TeaParty rörelsen har även ett kritiskt förhållningssätt till den amerikanska centralbanken Federal Reserve, och har därmed detta gemensamt med EndTheFed rörelsen, som endast arbetar med att kritisera USAs centralbank, tillsammans med den tidigare republikanske presidentkandidaten Ron Paul.

Man kan alltså konstatera, att oavsett vad man tycker om Sarah Palin, så ska man nog inte betrakta hennes senaste utspel som ännu ett exempel på hennes vanliga bombastiska retorik. Det finns många fler än just Sarah Palin som anser att USAs statsskuld är katastrofalt stor, och antagligen var nyhetsankaret Glenn Beck en av de första som började prata i termer om att det kan komma att bli en ”revolution” i USA.

Jag tror alltså att det vore fel att tolka Sarah Palins uttalande på den sedvanliga höger och vänsterskalan. Även Obama har uttryckt oro över de stora statsskulderna, och han har börjat kräva tillbaka de stora lån som gavs för att rädda banksystemen. Även om Keynismen handlar om att låta staten spendera pengar för att ta ett land ur en kris, så är det nog ingen som föredrar att göra så för lånade pengar.  Frågan om hur samhällets pengar skapas genom lån borde vara en fråga som förenar såväl höger som vänster.

Ja, en sak kan vi vara säker på i alla fall. Det USA vi känner sedan länge är på väg in i en tid av förändring. Om man får hoppas på något, så handlar den kommande ”revolutionen” om att göra sig fri ifrån landets centralbank.

För mer läsning om detta, så kan jag tipsa om boken Web of Debt av Ellen Hodgson Brown, filmen Money as Debt eller så kan du läsa om mitt förslag till lösning på sidan Arbetskrediter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: