Idémaskinen


Naturresursdelning for dummies

Posted in Medborgarlön,Politik av Robert Wensman på 18 februari 2010
Tags: , ,

Naturresursdelningen som sådan bygger på filosofiska tankar om frihet, men det är kanske inte så lätt att få en helhetsbild över detta politiska system. Jag tänkte därför göra en enkel sammanfattning av hur man skulle kunna röra sig i riktning mot naturresursdelningen, på ett sätt som dessutom harmonierar med dagens realpolitiska verklighet. Det politiska programmet för att göra så innefattar två punkter:

 1. Skatteskifte, från skatt på lönearbete till skatt på användandet av naturresurser.
 2. En övergång från behovsprövat bistånd till medborgarlön.

Svårare än så behöver det inte vara!

Sedan till frågan om detta är en höger eller vänster ideologi? Vissa jag pratat med tycker vid första anblicken att uppdelningen av naturresurser är socialistisk, men jag vill här påminna om att produktionsmedel inte nödvändigtvis är samma sak som naturresurser. En fabrik består av så mycket mer än bara de metaller och mineraler som den är uppbyggd av! Att jag inte heller förespråkar någon skatt på arbete gör att man absolut inte kan betrakta naturresursdelningen som socialistisk. Precis som i svampskogen gäller det att göra en noggrann inspektion innan man drar förhastade slutsatser, annars kan det gå illa!

Samtidigt så har naturresursdelningen en tydlig fördelningspolitisk idé. Utifrån detta skulle man kunna säga att naturresursdelningen är en vänsterliberal ideologi. Eftersom naturresursdelningen inte innehåller förtäckt tvång på samma sätt som socialliberalismen, så skulle jag dessutom vilja påstå att den kanske är den mest renodlade formen av vänsterliberalism man kan tänka sig.

Men eftersom naturresursdelningen inte bygger på vare sig centralstyre eller den sorts solidaritet som traditionell fördelningspolitik inom vänstern utgår ifrån, så finns det även en viss fara med sortera in naturresursdelningen under ”vänsterpolitik”. Om man kallar naturresursdelningen för ”vänster”, så måste man därför vara medveten om att det inte har så mycket med traditionell vänsterpolitik att göra.

Så det säkraste är nog att kalla naturresursdelningen för ”liberal” helt enkelt.  Eller varför inte ”äkta liberalism”? Det finns ju som vi tidigare konstaterat ingen annan (icke-social) liberalism som ger människor rätt till nödvändiga livsförutsättningar. För som Ayn Rand sa (för att bevisa något helt annat) ”Utan rätt till liv, så är inga andra rättigheter möjliga”.

[ Ä K T A   L I B E R A L I S M ]

Annonser

5 svar to 'Naturresursdelning for dummies'

Subscribe to comments with RSS eller TrackBack to 'Naturresursdelning for dummies'.

 1. MrPerfect72 said,

  Den stoersta fienden du/vi har aer viljan att inte vakna… 🙂
  Nu ska du ge dig ut paa liberala bloggar och kommentera, speciellt de som aer religioest indoktrinerade av sin politiska inriktning…
  Lycka till. 🙂


 2. Ja, jag försöker hela tiden tänka på hur man kan nå ut till så många som möjligt. Jag har sett att populära artiklar på Sourze kan ha uppåt 500 läsare och vem som helst kan publicera där, så just nu laddar jag upp inför en liten kampanj. :-).

  Jag tror jag ska vänta lite med att direkt söka upp marknadsliberalerna för diskussion. Jag menar att fokusera mer på deras bloggar än andra bloggar. Om jag lyckas få många läsare så hittar dom nog hit av sig själva så småningom, vilket egentligen är bättre.

  Men det var faktiskt en marknadsliberal förespråkare på jobbet som hade hittat hit i alla fall! Till att börja med hade han avfärdat detta som ”förtäckt socialism”, men jag försökte rätta till detta missförstånd, så nu vet jag inte riktigt vad han tror. 🙂

 3. epi said,

  Det finns stora praktiska svårigheter att övervinna och större blir de ju längre privatiseringen drivs men om man tänker idealistiskt har jag altid tyckt man kunde utföra olika systemexperiment regionalt. Till exempel göra Norrland till försöksområde för naturresursdelning, de har ju mycket mineral och vattenkraft, i värmland kunde man införa ett skattegolv för årsinkomster under 100000 och se vad det kan ge. Funkar det så vet vi det, funkar det inte får man en övning i hur man backar tillbaka såna experiment.


 4. Bra artikel! Geoliberalism då? Eller Georgism? =)


  • Emm.. *Host* *host*…

   … När jag gav mig in på det här området var jag tämligen omedveten om tidigare tänkare i vilkas fotspår jag vandrade. :-)…

   Nu är jag dock betydligt mer upplyst om vilka ideologiska strömningar som det finns. Vår grupp på Facebook har ju nu en grymt massa intressanta länkar numera, vilket vi till största delen har dig att tacka för! :-).

   http://www.facebook.com/pages/Naturresursdelning/148580851860136


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: