Idémaskinen


Arbetslinjen skapar ett ineffektivt samhälle

Posted in Medborgarlön,Politik av Robert Wensman på 02 mars 2010
Tags: , , ,

Arbetslinjen låter ju som en bra idé. Men i ett samhälle där alla måste arbeta så finns en risk att det skapas ett system som skapar arbete för arbetets egen skull snarare än effektivitet.

Eftersom Arbete är någonting strävsamt så antar vi automatiskt att detta måste vara någonting bra. Men jämför till exempel med en idrottare som tränar för att bli starkare. Träning är oftast bra, men det behövs en balans mellan träning och vila, och om idrottsmannen överdrev sin träning skulle musklerna i själva verket böra brytas ner i brist på energi. För samhället så finns en motsvarande risk att arbetslinjen leder till att bryta ner den effektivitet som finns i samhället, eftersom en billig arbetskraft gör att den kan användas på ett mer ineffektivt sätt. Lösningen är medborgarlön, men låt mig först förklara hur ineffektiviteten uppstår.

I det samhälle vi har idag beror människors rätt till ett värdigt liv på hans eller hennes möjlighet att förvärvsarbeta. Denna förutsättning ger människor mycket starka incitament att arbeta, vilket också är meningen. Samtidigt ser vi också idag en trend där allt färre tycks behövas på arbetsmarknaden, det beror till en stor del på att vi impoerterar allt mer från utlandet, men också på att de som verkligen har behov att fylla blir allt fattigare. Denna minskning av arbetsmarknadens behov tillsamans med pressen på enskilda att arbeta har potential att skapa en alldeles speciell form av korruption, nämligen en samhällsomfattande korruption som går ut på att skapa meningslösa arbeten.

Har du till exempel funderat på vilken samhällsnytta som telefonförsäljare tillför? Möjligen kanske de förmedlar en uppskattad tjänst eller produkt någon gång, men personligen får jag mest intrycket att dessa människors arbete mest går ut på att slösa bort sin egen och andras tid.

Men nu kanske du undrar hur detta går ihop. Är inte marknaden en garanti för att de tjänster och varor som inte efterfrågas slutar att produceras? Njae, om man följde regelboken kanske, men korruptionens natur handlar ju om att bryta regler. Uppfinningsrikedomen borde dessutom bli större ju större incitament det finns att bryta mot reglerna.

Skapandet av konstgjorda behov sker på flera led i samhället, där det mest uppenbara och mest omtalade är hur kommersialismen försöker skapa behov hos konsumenten. Det finns såklart många produkter som kan berika människors liv, men exempel på att skapa onödiga behov är genom att skapa produkter som onödigt lätt går sönder, ständigt byta ut produkt-serier så att kunder inte kan komplettera tidigare köpta produkter utan måste köpa helt nya serier, lansera massproducerad teknik som man vet kommer att bli hopplöst föråldrad inom en mycket kort tidsrymd. För att ta några exempel.

Men kommersialismen är verkligen bara toppen på isberget av det korrupta system som går ut på att skapa onödigt arbete. Innuti företagen så döljs på motsvarande sätt en annan korruption i form av processer och arbetsmoment som egentligen är onödiga. Det riktigt intressanta fenomenen börjar uppstå när människor som vill skapa behov uppgår i symbios med varandra och på så vis hjälper varandra att skapa onödigt arbete.

Cyril Parkinson myntade i början av förra seklet ”Parkinsons lag”, vilken handlar om hur människor i byråkratier sysselsätter varandra med onödigt arbete. ”En arbetsuppgift kommer att ta exakt den tid som är avsatt för ändamålet”. Hans betraktelse är lika aktuell idag, som när den gjordes för drygt 100 år sedan. En person skriver ett onödigt dokument, och en annan person läser det helt i onödan. Överflödiga människor i perfekt symbios!

Människor kan också skapa onödigt arbete genom meningslös komersiell kapprustning av olika slag som till exempel tvingar firmor till allt större satsningar på reklam. De reklamblad från våra lokala butiker som varje dag dimper ner i våra brevlådor är ett bra exempel på detta. Om en butik börjar, så måste de andra haka på, men vi köper inte mer mat totalt sett för det.

Ägare och chefer gör såklart allt de kan för att förhindra onödigt arbete, åtminstone sådant som utförs av enskilda anställda och därför inte ingår i företagets egen strävan efter att arbeta i onödan åt kunderna. Detta ledet i så fall till att människor mister jobbet. Men denna växande skara öppet arbetslösa, eller ska vi säga öppet onödiga, medför ytterligare en dimension till skapandet av meningslöst arbeten: I takt med att arbetslösheten stiger, kan nämligen lönerna pressas ner, och det uppstår plötsligt en situation där mänsklig arbetskraft blir billigare än effektivare arbetsredskap och robotar.

När två tredjedelssamhället är här, så kan man med bibehållen arbetslinje i princip avvekla alla moderna maskiner. Vi har redan påbörjat mobiliseringen av det manuella arbetet genom sponsringen av de hushållsnära tjänsterna, men i slutändan blir människor tillräckligt billiga för att de ska kunna användas för att skotta och städa vägarna för hand, inklusive riksvägarna. Vi kan ha anställda som bär upp varje tegelsten för hand till byggplatsen, precis som det idag är i länder som Kina och Indien. Det blir ett kul samhälle att leva i eller? Denna process av medveten dumpning av priset den mänskliga arbetskraften utgör kronan på verket i skapandet av onödigt arbete.

Min förutsägelse visar sig dessutom ligga närmare i tiden än vad jag själv trodde. I skrivande stund upptäckte jag att Metro har en artikel om hur industrin får ett större rekryteringsbehov, samtidigt som produktionen går ner, de skriver att:

Vi har sett lite osäkerhet och negativa signaler när det gäller produktiviteten under en tid. Och det här innebär ju att det går åt fel håll även på den punkten, säger hon.

Är detta det första tecknet på det lågteknikssamhälle som arbetslinjen håller på att skapa?

Det finns alltså mycket goda skäl att misstänka, att det redan är så att en stor del av det arbete som utförs i samhället är meningslöst. Vad AMS har gjort, är bara att göra det mer uppenbart. Men detta är samtidigt högst ironiskt eftersom det många riktiga behov av alla möjliga sorter ute i samhället, men där de som har dessa behov inte har råd att betala för det.

Det är också ironiskt eftersom människor i dagens samhälle upplever sin vardag allt mer stressad, med dagishämtningar och fullbokad kalender. All denna stress, allt detta slit, för att sedan gå till en arbetsplats där ett i grunden onödigt arbete ska utföras, kanske med risk för den egna hälsan. Det är inte första gången i världshistorien som arbetslinjen lanseras med en grym underton av ironi.

Man måste också fråga sig vilken kostnad för miljön som alla dessa onödiga och meningslösa arbeten har. Hur många människor tar bilen till jobbet varje morgon, där de upptar kontorsyta för att förbruka miljöbelastande kontorsmaterial samt slösar bort sin egen och andra människors tid, för att sedan ta bilen till hemmet igen där de sedan för att kompensera sin tråkiga vardag och spirituellt fattiga liv måste köpa stora mängder konsumtionsvaror, och kanske någon gång per år ta flyget utomlands för att semestra. Kanske skulle vi inte ha några problem alls att möta de mest ambitiösa klimatmålen, om vi bara slutade upp med allt onödigt arbete!

För kläm-käcka 40-talister kanske effektivt arbete handlade om fotstegens längd och frekvens. Som en armé speedade Durecell-kaniner tog de sig an världen med rasande fart och engagemang. Ju mer man jobbade desto bättre. Men Kineser och Indier kan också springa runt och göra saker till lägre pris, och en människa kan inte alls mäta sin styrka mot en maskin. Man får hoppas att de yngre generationerna kommer att upptäcka, att arbetets effektivitet tvärtemot handlar om att med bättre metoder och verktyg få ut så mycket som möjligt för varje arbetad timme. Att livet inte bara handlar om att arbeta, och att det måste finnas tid över till att ta hand om sin familj vid sidan av arbetet. Vi måste alltså stoppa denna armé av speedade Duracell-kaniner och deras yngre arvtagare, innan de ödelägger den här planeten och alla som bor här.

Men vad är då lösningen? För människor måste väl arbeta för att kunna leva, och om människor inte behövde arbeta så skulle ingen arbeta, och samhället skulle förfalla? Nej, om man skapar en intelligent medborgarlön så behöver det inte bli på det sättet.

För att man ska försäkra sig om att inte skada arbetsmoralen, så är det viktigt att medborgarlönen inte finansieras genom skatt på andra människors arbete. Vad jag istället förespråkar är en skattereform där man istället fokuserar på att beskatta oförädlade naturresurser.

För man kan resonera som så att naturen borde tillhöra alla, och att människor därför borde ha rätt till sin beskärda del av dessa värden. Om alla fick sin del på detta sätt, skulle alla bli vinnare på förbättrad teknik, vilket skulle gynna samhällsutvecklingen, på riktigt. Detta är vad jag kallar för naturresursdelning, och skriver om på den här bloggen.

Medborgarlönen skulle också stärka ekonomin för människor med verkliga behov, vilket skulle skapa fler nödvändiga arbeten. Men om alla människor hade en medborgarlön som ekonomisk grundplåt, så skulle nog människor inte vara riktigt lika desperata i sin kamp om att skapa onödigt arbete.

Ja, kanske skulle vi rent av slippa telefonförsäljare, och bara det skulle väl göra det värt att kämpa för en medborgarlön?

(den här artikeln har också publicerats på Sourze här)

Annonser

5 svar to 'Arbetslinjen skapar ett ineffektivt samhälle'

Subscribe to comments with RSS eller TrackBack to 'Arbetslinjen skapar ett ineffektivt samhälle'.

 1. MrPerfect72 said,

  Naagot av det mest produktiva jag naagonsin gjort var att boerja meditera…. 🙂


 2. Yeap… själv har jag ett i mitt tycke ganska lovande dataprojekt som går på sparlåga eftersom jag bedömer det som extremt svårt att hitta finansiärer på den typen av projekt. Hur ska de kunna förstå min vision? Dessutom skulle det resultera i den typ av produkt som har egenskapen ”skapar stor nytta för många men svår att ta betalt för”, så det är inget som någon skulle vilja satsa på med andra ord…

  Apropå meditation, kolla in mitt senaste inlägg där jag pratar lite om filosofin bakom min politiska inriktning! Det är också lite inspirerat av österländsk filosofi.

 3. epi said,

  > I det samhälle vi har idag beror människors rätt till ett värdigt liv på hans eller hennes möjlighet att förvärvsarbeta.

  Har aldrig begript varför folk tror att detta påstående skulle innehålla någon som helst substans. Det har aldrig gällt för adeln. På stenåldern har jag för mig att man jobbade fyra timmar dagligen för att klara sin försörjning. Nu är produktionskapaciteten många magnituder större och folk sliter som djur. Ineffektivitet räcker inte som förklaring.

  Lietaer:
  ”A study done by The International Metalworkers Federation in Geneva predicts that within the next 30 years, 2 or 3 percent of the world’s population will be able to produce everything we need on the planet. Even if they’re off by a factor of 10, we’d still have a question of what 80 percent of humanity will do.”

  http://www.yesmagazine.org/issues/money-print-your-own/beyond-greed-and-scarcity

 4. erik said,

  om inte telefonförsäljare drog in pengar till företagen där de jobbade så skulle tjänsten inte finnas.
  företags mål är att tjäna pengar, inte att sysselsätta folk. om de tillsätter en massa onödiga tjänster så beror det på dåliga chefer och organisation. men företag som inte är effektiva går i regel under, så länge de inte får statligt stöd dvs. (SAS comes to mind).
  Mao tror jag du har fel. Men jag lyssnar gärna på argument för hur att betala människor för att inte göra någonting(medborgarlön) på något sätt skulle vara effektivt 🙂


  • Ja, jag inser att budskapet i den här artikeln kanske inte är så glasklart. Så klart är marknadens målsättning att alltid tillgodose verkliga behov, men jag försöker spekulera i om det är möjligt att det i denna process även skapas en massa artificiella behov. Det vill säga en regelrätt form av korruption, men en sådan anklagelse blir så klart något vag utan att ha väldigt konkreta saker att peka på. Samtidigt är det svårt att hitta något konkret att peka på, eftersom onödigt arbete alltid kan saluföras på något sätt. Men det är möjligt att just telefonförsäljare trots allt fyller en funktion, även om de kan vara nog så irriterande. Det finns i alla fall bättre argument än detta som stödjer medborgarlön 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: