Idémaskinen


De byggde fel system

Posted in Direktdemokrati,Politik av Robert Wensman på 10 mars 2010
Tags: ,

För många år sedan, närmare bestämt 1999, så beslutade våra politiker att de själva inte var kompetenta nog att hantera våra pensionspengar. Deras idé var att varje människa själv skulle komponera ihop en sparportfölj med aktier och fonder via ett avancerat datasystem. Man skulle helt enkelt kunna placera pengarna, ungefär som om man hade dessa i handen, samtidigt som de inte kunde tas ut innan pensionen. Huruvida dessa politiker verkligen tyckte att människor var bättre på att placera pengarna än dem själva förtäljer icke historien, men man kan i alla fall förmoda att de ville slippa ansvaret. Om människor gjorde dåliga placeringar så skulle de helt enkelt ha sig själva att skylla.

Sagt och gjort, ett stort komplext datasystem byggdes för åtskilliga miljoner för detta ändamål, och resten är historia. Miljontals orangea kuvert började skickas ut till alla svenskar, för att allt som oftast hamna i det runda arkivet (papperskorgen).

I en annan del av landet, satt samtidigt några studenter och funderade över hur intresset för politiken skulle kunna ökas. De hade nämligen också kommit på att det ibland fanns en del att önska, vad gäller politikernas kompetens. Deras idé var att varje människa själv skulle komponera ihop sitt eget politiska program via ett avancerat datasystem. Genom detta system skulle det vara möjligt att dels rösta på vanliga partier, men det skulle också finnas en möjlighet att rösta direkt i de riksdagsfrågor av särskild betydelse. Att kunna representera sig själv politiskt tycktes rimligt i den tid av digital kommunikation som just inletts på allvar.

Men dessa studenter hade inga miljoner att satsa på något datasystem, och kunde inte bygga detta system på det sätt som det var tänkt. De skulle inte heller ha haft råd med några miljontals orangea kuvert. I jämförelse med staten var de nog rätt så fattiga.

Men om nu politikerna inte anser att de är kompetenta nog att hantera våra pensionspengar eller inte vågar ta ansvar för dem, så kan jag tänka mig en rad områden som nog skulle betraktas som minst lika viktiga. Till exempel ekonomi, miljö och samhällsfrågor i största allmänhet.

Kanske var det helt enkelt fel datorsystem som byggdes den där gången?

Annonser

2 svar to 'De byggde fel system'

Subscribe to comments with RSS eller TrackBack to 'De byggde fel system'.

  1. MrPerfect72 said,

    Studenternas foersta datorsystem:
    http://aktivdemokrati.se/AD-forum/viewtopic.php?f=5&t=722

  2. epi said,

    Haha, underbara bilder. Har själv en ide om en tekanna där pipen pekar nedåt så att vattnet omedelbart rinner ut när man fyller den, garanterat obrukbar men ett trevligt konstföremål som gör mig glad när jag tänker på den.

    Hördu, var kommer brobilden ifrån?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: