Idémaskinen


”Japaner, japaner, överallt japaner”

Posted in Medborgarlön,Politik av Robert Wensman på 13 mars 2010
Tags: , ,

SVT har idag lagt upp en dokumentärfilm om robotar i Japan (klicka på ”Mänskliga robotar”). Här är en annan artikel om en hushållsrobot som utvecklats. Steg för steg så betar Japanerna av checklistan för vad robotar ska behöva klara av innan de på allvar kan ta sig an tjänstesektorn. Med tanke på att Japan ligger i täten för den här utvecklingen så är det ganska troligt att framtiden för deras industri är säkrad.

När tjänsterobotar på allvar börjar göra entré på marknaden, så kommer Sverige importera högteknologi ifrån Asien, men vad kommer vi då att exportera? Bilar?

Här i Sverige har vi ett mossigt politiskt etablissemang till större delen präglat av fyrtiotalisterna och deras yngre politiska kloner. Istället för robotar och avancerad teknik är deras nuvarande vision att istället skicka ut en armé av fattiga ungdomar som tvingas till arbete genom olika åtgärdsprogram, offrade på arbetslinjens heliga altare. Eller som de sa i lumpen: ”det man inte har i huvudet, det har man i benen”. Det vill säga Sverige kan ju alltid kompensera bristande teknik genom att alla här springer benen av sig.

Det är klart, Sverige har såklart ABB, som efter vad jag har förstått tillverkar ganska bra industrirobotar.  Men är det någon som tror att deras robotar någonsin kommer att bege sig utanför industrihallarnas inrutade tillvaro? Det verkar nämligen vara så att de svenska robotarna har vissa likheter med oss svenskar: Något stela, tråkiga och i behov av ett fast regelverk.

(Titeln anspelar på några bevingade ord som fälldes under Sveriges olympiska sommarspel 1936, då Japan helt oväntat vann över Sverige i fotboll)

Annonser

6 svar to '”Japaner, japaner, överallt japaner”'

Subscribe to comments with RSS eller TrackBack to '”Japaner, japaner, överallt japaner”'.

 1. mrperfect72 said,

  Innan hette det att vi skulle saenka arbetstiden, dvs jobba mindre, nu har det blivit precis bakvaent. vi ska ”skapa” mer jobb. Idiotiska politiker!

 2. epi said,

  Arbete har ersatts med det modernare begreppet ‘arbetstillfälle’, alltså en vakans, så att klassidentiteten numera består av ett hål.

  Varje dag ser jag skygga arbetstillfällen stryka omkring på vindpinade gator och torg eller stå och prata med varandra kring kassorna i små flockar oroligt tittande sig omkring som om de förväntade sig att något plötsligt skulle drabba dem.

 3. Pjn said,

  Meningen är ju att robotar ska ta över allt mer av människans uppgifter, förutom då att någon måste kontrollera dessa robotar så att ingenting blir fel. Färre och färre kommer behöva jobba men då är frågan vad alla dessa som inte jobbar ska göra? Det behövs en helt ny politik eftersom om inga arbetar så måste resurser tilldelas människor utan motprestation och hur beräknar man då vem som ska ha si eller så mycket? Men vissa kommer ju att jobba med dessa ideer så vi kanske kommer att se en helt annan arbetsmarknad där de flesta arbetar med att skapa fler och mer intelligenta robotar, tills den dagen då robotarna tar över oss, lite som Terminator.


  • Naturresursdelningen är tänkt att ge svar på just den frågan, nämligen precis hur mycket varje människa ska kunna få utan någon motprestation alls. Om man ger varje människa en andel av de gemensamma naturresurserna, så kommer värdet av denna andel stå i direkt proportion med samhällets teknologiska nivå:

   I ena extremfallet, där det inte finns någon teknologi alls, ger naturresurs delningen bara en garanti om en bit land att odla sin mat på.

   I ett samhälle med hög teknologisk nivå så kan naturresurs andelen bytas in emot många tjänster och varor, utan någon motprestation alls. Produktionen sker då i stora automatiska produktionsenheter som levererar varor och tjänster i utbyte mot människors naturresursandelar. De få människor som trots allt behövs och är delaktiga i denna produktion kan där tjäna lite extra pengar och ha en högre standard än övriga befolkningen. Det finns alltså en möjlighet att sätta guldkant på tillvaron för den som vill arbeta för det.

   Någonstans mittemellan dessa två extremfall, finns vi idag.

 4. Josef Boberg said,

  Sverige är illa ute – ifall Aktivdemokrati ej lyckas ta sig in i Riksdagen – så det så.


 5. […] med robotar i industrin och vi gillar det. Vi tror att det kommer spridas till att bli matlagnings-robotar kanske sex- flick- och pojkväns robotar till de som saknar i framtiden, p.g.a. mentala eller […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: