Idémaskinen


Public service i framtiden?

Posted in Direktdemokrati,Politik av Robert Wensman på 24 mars 2010
Tags: ,

Hans Rosén skriver idag om hur mediekartan håller på att ritas om tack vare den nya tekniken (http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/publiken-sitter-inte-langre-pa-laktaren-1.1066859). Syftet med public service var från början att utgöra en demokratisk och icke-komersiell motpol till de stora mediebolagen, som annars hade varit ensamma om att höras i samhället.  Men när allt mer av samhällets kommunikation flyttar över till nätet, vilken roll har public service då att spela?

Man skulle kunna säga att rollen för public service är att skapa en gemensam plattform för demokratisk kommunikation. Visserligen så utgör redan det fria Internet redan en sådan plattform, i stor utsträckning. Men kanske det är värt att poängtera att det ändå finns en del saker som staten ändå skulle kunna hjälpa till med. Då genom att tillhandahålla demokratiska mötesplatser på nätet.

Förvisso tänker ni kanske, att detta redan finns i form av nätbaserade tidningar, blogg-hotell eller nätforum av olika de slag. Vem som helst kan ju dessutom koppla upp en egen server till nätet och på så vis föra kommunikationen. Men en statlig mötesplats på nätet  kunde ändå ha vissa fördelar som man kanske inte tänker på. Till exempel så kan en statligt tillhandahållen mötesplats kunna göra mycket mer långtgående åtaganden vad gäller historisk lagring av samhällets diskussion. Men det finns också fler fördelar med en statligt tillhandahållen plattform för demokratisk kommunikation:

1. Man kan skapa ett säkrare system för demokratisk kommunikation. I dagens nätforum och tidningar förekommer det till exempel omröstningar i olika sakfrågor. Men man kan inte alltid så säkert veta vem det är som har röstat i dessa omröstningar. Kan samma person ha röstat flera gånger etc? Med en statlig plattform för internet demokrati, så skulle alla kunna logga in med sitt personnummer och använda någon form av Bank-ID för att rösta i olika frågor.  På detta sätt kan man säkerställa att ingen röstar fler än en gång. Man kan också genom olika algoritmer skapa anonyma omröstningar där ingen statlig tekniker skulle kunna avslöja hur någon enskild har röstat.

2. Man kan utveckla uttryckskraften i de demokratiska verktygen för kommunikation. Det förekommer idag omröstningar på vissa nätsidor med flervalsalternativ, men om man vill använda detta i en mer seriös demokratisk process, så kan det finnas behov av flera sorters omröstningar. Om man till exempel ska tycka till om hur stor man anser att en skattesats bör vara, så kan människor istället skriva in en siffra rakt upp och ner, varpå det demokratiska verktyget sedan framställer medianvärdet av vad alla människor har knappat in. I aktiv demokratis partiprogram finns beskrivet en rad  mer eller mindre avancerade demokratiska verktyg, som staten skulle kunna hjälpa till med att tillhandahålla.

3.  Man kan tillhandahålla en ”officiell” mötesplats för demokratiska diskussioner. Den som har en ny idé vet då i vilket forum som det är viktigast att göra sig hörd. Vad vore till exempel sporten om det inte hade funnits ett OS eller ett VM? På samma sätt behöver Internet en huvudarena, där den demokratiska debatten ställs på sin spets. Istället för att då ha enskilda polls i olika nättidningar, som bara reflekterar läsarnas åsikter, så kan man då ha officiella medborgaromröstningar i olika frågor.

4. Givet att nätet är det primära forumet för demokratin, så måste även tillgång till dator och Internet vara en del av riksnormen. Vilket betyder att rik som fattig måste ha råd med en Internetuppkoppling och en för ändamålet användbar dator. Detta borde ha högre prioritet än att bygga TV-master.

Utöver detta, så tycker jag i princip att public service kan lägga ner det mesta av vad de håller på med nu. Jag vet inte om det betyder att jag är en tråkmåns, men jag tycker till exempel inte att SVT Nöje fyller någon större funktion. Skattepengar ska inte gå till att sponsra lekprogram för vuxna människor. Den enda programproduktionen som jag eventuellt kan tycka att staten ska sponsra, är olika former av samhällsinformation som nyheter och grävande journalistik av typen ”Uppdrag Granskning”. Man skulle kunna mena på att den här typen av informationsletande är en form av forskning, och därmed av intresse för samhället.

Det är i alla fall inne just nu att diskutera mediernas framtid, och då inte bara TV och public service. Som till exempel Jan Myrdal uttryckte det idag i Newsmill:

Inte sörjer jag om svenska tryckta medier upphör och de högavlönade grindvakterna tvingas börja leva på sina pensioner.

Annonser

2 svar to 'Public service i framtiden?'

Subscribe to comments with RSS eller TrackBack to 'Public service i framtiden?'.

  1. MrPerfect72 said,

    Tackar foer tipset om http://aktivdemokrati.se och jag haaller devinitivt med Jan Myrdal. Jag tror dessutom att det redan aer paa vaeg att ske.

    Uppvaknanden sker hela tiden.

    Jag undrar med nyfikenhet vilka som kommer vara de pionjaerer som aktivt ser till att ketchupeffekten ploetsligt startar. 🙂


  2. […] Hur man hanterar ”mobben på Internet” Publicerat i Uncategorized av Robert Wensman den 09 april 2010 Dagens Nyheter skriver idag om hur rasister frodas på Internet. Huruvida detta är sant eller har jag faktiskt ingen aning om, men jag vet att vissa av extremhögerns blogar är populära. Det skrivs också om hur vissa personer använder flera identiteter för att verka flera än de i själva verket är. Men vad gäller detta sista, så finns det faktiskt en möjlig teknisk lösning, som jag skrev om i ett tidigare blogginlägg. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: