Idémaskinen


Att hålla tunga för tand

Posted in Uncategorized av Robert Wensman på 28 april 2010

Det behovsprövade biståndet medför en rad absurda konsekvenser. Hur många tänder ska en fattig människa till exempel ha rätt till? Expressen skriver idag socialstyrelsens riktlinje som menar på att 20 tänder borde vara fullt tillräckligt för den som inte har råd. Det ska nämnas att en människa har normalt 28 tänder annars.

Som liberal anser jag det beklämmande att staten bestämmer den här typen av saker åt andra människor. I så fall tycker jag att det är bättre att vi delar upp samhällets naturresursvärden enligt det program för medborgarlön som förespråkas på den här bloggen, och sedan får var och en spendera sin andel på vad de vill.

Varför helt enkelt inte börja med att ge till människor vad de kan anses berättigade till?

Möjligen kan det sedan behövas en minimal välfärdsstat för att då hantera de mera allvarliga fallen av sjukdom och oförmåga etc. Men jag tycker inte alls att det är statens uppgift att i detalj definiera normala människors levnadsstandard på det här sättet. Speciellt inte med tanke på att det trots allt tal om arbetslinje, inte är så lätt att få ett jobb i dagens samhälle. Arbetslinjen är och förblir ett drömprojekt.

Så det är inte speciellt konstigt om människor till sist börjar tappa tilltron till ett samhälle som först undanhåller dem nödvändiga resurser som de behöver för att kunna leva sitt liv, det vill säga möjligheten till arbete eller åtminstone ett ekonomiskt startkapital baserat på deras andel av samhällets naturresurser. Först undanhåller staten dessa nödvändiga resurser från dem, och sedan delar de ut ett knappnålshuvud som kompensation.

Annonser

Ett svar to 'Att hålla tunga för tand'

Subscribe to comments with RSS eller TrackBack to 'Att hålla tunga för tand'.

  1. MrPerfect72 said,

    Ska det va saa svaart att fatta att det aer falsk matematik, som goer den fattige saa fattig och den rike saa foerbannat rik?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: