Idémaskinen


Om att dra ett streck över det förflutna

Posted in Medborgarlön,Politik av Robert Wensman på 01 juli 2010
Tags: ,

Marknadsliberaler värnar om äganderätten över land och andra naturresurser, och strävar efter att samhället ska upphöja denna äganderätt till något heligt, men hur har denna äganderätt egentligen tillkommit? Är det rentav så att den marknadsliberala äganderätten har rötterna i ett feodalt samhälle?

The Renegade Economist nämner i följande film hur aristokratin på 1700-talet tog över det medeltida skattesystemet som till stor grad fokuserade på landräntor. Intäkterna från landägande hamnade därmed allt mer i privat ägo, och istället fick staten finansieras genom en destruktiv skatt på arbete och besparingar. Ett förhållande som råder än idag.

I en annan film pratar The Renegade Economist om hur land som faktor i skapandet av välstånd raderats ur det kollektiva medvetandet. De marknadsliberala ekvationerna för välstånd rör sig i ett abstrakt plan där kapital kan betyda vad som helst, och vara oändligt. Men är det inte lite märkligt med alla dessa ekonomiska teorier som på intet sätt är kopplade till naturlagarna?

Över lag är det förvånande hur stor samklang det råder mellan den skattereform som förespråkas av The Renegade Economist och den naturresursdelning som förespråkas av undertecknad.

(tack ”Adde” för dessa film-tips)

Men man kan ställa en ännu mer enkel fråga. Allt land och alla naturresurser som någon äger har köpts av någon som ägde dem innan. Den någon, köpte i sin tur av någon annan och så vidare. Men någon stans måste den här kedjan ta slut.  Hur uppstod ägandet från början? Om vi bortser från den antagligen relativt lilla andel av naturresurser, som var böndernas odlingsmark och som gick i arv sedan urminnes tider, så kan man nog vara ganska säker på att en stor del av våra landmassor erövrades av kungar och feodalfurstar, som med vapen i hand befäste sin dominans. Dessa ägor styckades sedan upp och förenades ett antal gånger, och ärvdes säkert ner av någon baron, för att till sist hamna i händerna på den som idag besitter dessa naturresurser.

Lite krasst skulle man därför kunna säga, att det kapitalistiska systemet för ägandet av naturresurser, egentligen utgör en gigantisk häleriverksamhet. Ja faktiskt, den största häleriverksamheten i världshistorien.

Någon gång när jag påtalat detta för marknadsliberaler så brukar jag få till svars att man inte kan vara så småsinnt. Att vi idag måste dra ett streck över det förflutna. Ägandet måste ju ändå ha uppstått på något sätt, och att vi idag lika gärna kan acceptera att det skedde genom erövringar för väldigt länge sedan.

Marknadsliberalerna har rätt i en sak, det finns faktiskt en rättslig princip som går ut på att preskribera brott som begicks allt för länge sedan. Men preskribtionstiden brukar samtidigt stå i relation till brottets grad, och om nu stölden nu gäller en hel planet, så kanske man kan fundera över om det finns orsak till att göra ett undantag.

Att stjäla en hel planet, borde i alla fall enligt mitt tycke vara ett brott av tillräcklig dignitet för att aldrig någonsin preskriberas. Jämför till exempel med hur  krigsförbrytelser hanteras. Så vore det inte dags att rätta till detta misstag?

Och sedan ett litet tips till marknadsliberalerna. Om man börjar hålla allt för hårt på sina principer, såsom marknadsliberalismen har börjat göra under de senaste decennierna då den privata äganderätten allt mer upphöjts till något heligt i deras retorik och i samhällets realpolitik där till exempel förmögenhetsskatter sänkts etc. Ja, då finns det ju faktiskt en risk att att det kommer en motreaktion. Att det en vacker dag dyker upp nogräknade människor som ställer sig frågan om hur denna äganderätt egentligen kom till! Jag är inte så säkert på att denna ökade granskning av de faktiska sakförhållandena i slutändan kommer att vara till fördel för de som försvarar den privata äganderätten av naturresurser.

Eller för att parafrasera copyright lobbyns slogan:

YOU WOULDN’T STEAL A PLANET! capitalism is stealing.

Annonser

2 svar to 'Om att dra ett streck över det förflutna'

Subscribe to comments with RSS eller TrackBack to 'Om att dra ett streck över det förflutna'.

 1. Adde said,

  Roligt att du tyckte om filmerna. Tror du att en landskatt skulle vara något för Sverige och på vilken nivå ska de i så fall ligga på?

  En till video:


  • Ytterligare en bra film!

   Just det här med exakta nivåer och sådant brukar jag undvika att uttala mig om, just eftersom en ekonomi är ett så stort och komplext system. Men i princip så förespråkar väl jag att man så långt som möjligt kan genomföra landskatt i någon form. Det bästa vore ju om man i princip kunde avskaffa skatten på arbete och ersätta den helt med skatt på land/naturresurser. Då skulle man ju skapa ett oerhört smidigt samhälle med en välfungerande microekonomi.

   I Kina t.ex. där skatten på arbete är försumbar så är det hur enkelt som helst att hitta jobb som till exempel försäljare. I Kina får staten sina största intäkter genom monopol på olika naturresurser, så trots att Kina är en enpartistat, så har de en ganska modernt upplägg vad gäller skatterna.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: