Idémaskinen


Om att ta pengar från de fattiga (del 3)

Posted in Uncategorized av Robert Wensman på 04 november 2010

”Ni har säkert hört det berättas om förut. Det börjar bli ett av de mest envisa diskussionsämnena på internet. Det handlar om våra pengar och vem som kontrollerar dem.”

Vi har tidigare pratat om hur det politiska etablissemanget fokuserar på skatt på arbete, vilket gynnar de redan rika. Vi har också pratat om marknadens inneboende krafter som också gynnar de kapitalstarka. Den här gången ska vi betrakta kronan på verket i detta system, vars enda syfte är att ta pengar från de fattiga, nämligen banksystemen.

Ni har säkert hört det berättas om förut. Det börjar bli ett av de mest envisa diskussionsämnena på internet. Det handlar om våra pengar och vem som kontrollerar dem. För om pengar ger makt, så måste man fråga sig vem som har rätten att skapa pengar i ett samhälle. Men vi börjar med att betrakta hur bankerna rent konkret tar pengar ifrån de fattiga.

Det börjar med räntorna. Alla som har ett bolån vet vad jag pratar om, nämligen de räntor man betalar till banken varje månad. Som vi alla vet, så är det också de fattiga människorna som i högre grad tvingas skuldsätta sig vid större investeringar som husköp och de får på detta sätt betala en högre kostnad genom räntorna. För att ta ett annat exempel, om man köper en TV på avbetalning så blir det totala beloppet man betalar större än om man köpt den kontant.

Ett annat mer indirekt sätt genom vilket banksystemet tar pengar ifrån fattiga, är genom inflationen. Medierna brukar ibland beskriva inflation som när priser på varor och tjänster går upp, men detta är inte hela sanningen. Inflation uppstår när det skapas nya pengar genom bankernas utlåning, varför de pengar som redan finns i systemet blir mindre värda. Detta orsakar ibland konsumentprisinflation, vilket kan ställa till det för löntagare som ser värdet av sin lön urvattnas. Att inte få löneförhöjning innebär i praktiken en lönesänkning tack vare detta, så det som kallas för ”löneförhöjning” handlar ofta bara om att löntagaren bibehåller sin nuvarande lön.

Men viktigast är att priset på alla fasta egendomar stiger för att ”suga upp” allt kapital. De som redan äger fasta tillgångar, vilket ofta är de rika, ser sina tillgångar skjuta i höjden. Många har idag uppfattningen om att de högavlönade betalar progressiv skatt, och att samhället genom detta omfördelar pengar från de rika, till de fattiga. Men som Michael Hudson vid tankesmedjan TheRenegadeEconomist på YouTube påpekar så får de rika tillbaka allt de betalat extra i skatt när deras bostäder stiger i värde. Den progressiva skatten är alltså en bluff.

Någon som försökt att bilda sig en helhetsuppfattning om hur räntorna tar pengar från fattiga, och ger till rika är den tyska ekonomen Margrit Kennedy som skrivit boken ”Pengar utan ränta och inflation”. Hon vill betona det faktum att fattiga och medelinkomsttagare i regel betalar mycket mer i räntor än vad de är medvetna om. När vi köper varor och tjänster, så finns det ofta en dold ränta som är pålagd på priset. Hennes beräkningar visar att människor i genomsnitt betalar 45 % av sin lön till räntor och dolda räntor. Bara den rikaste gruppen på 10 % får istället tillbaka mer än vad de ger via räntor.

OBS! Texten fortsätter under klippet ⇒

Man skulle kunna tolka detta som en del av den vanliga ansamlingen av rikedom som vi pratade om i förra artikeln, och onekligen finns det stora likheter. Men det finns en sak som gör just bankerna, inflationen och deras räntor speciella. För det är nämligen så att bankerna inte tjänar pengar på grund av att de från början har mycket pengar. Banker kan förvisso ha pengar, intet tal om det, men det är inte det som är avgörande. Banker kan nämligen tjäna pengar på grund av att de kan skapa nya pengar och sedan låna ut dessa till ränta. För det är nämligen så, att pengar som lånas från banken inte fanns från början, utan de skapas i samma stund som låntagaren skriver på avtalet. Det är bara en siffra i en dator. Det finns en ständigt aktuell film som berättar hela historien bakom detta, nämligen den animerade filmen ”pengar som skuld”, som förklarar detta närmast magiska trick:

OBS! Texten fortsätter under klippet ⇒

Michael Delavante har i en lång artikelserie här på Sourze redogjort för hur den internationella bankeliten alltid arbetat för att ta makten över världen. Genom att ständigt sätta press på regeringar och nationer, har de försökt ta makten över pengarna på detta sätt. Här på hemmaplan i Sverige har vi vår alldeles egen historia. I all tysthet beslutade en liten grupp att ta bort lånetaket, en novemberdag 1990. Detta gav bankerna helt fritt spelrum i skapandet av nya pengar. Dokumentären ”Novemberrevolutionen”av Dan Josefssons beskriver denna ofta förglömda del av Sveriges historia som kanske är en av våra viktigaste händelser i modern tid. Värt att notera, är att efter lånetaket togs bort, har Sverige plågats av ständigt återkommande finanskriser och spekulationsbubblor, och de flesta av oss blir allt fattigare. Men detta betraktas som okej, eftersom de rika tack vare detta kan lyckas ta ännu mer pengar av de fattiga.

Så om du inte är knäckt av skatterna på ditt arbete, eller de rikas övertag på marknaden, så är det till sist räntorna som kommer att knäcka dig, och som kommer att få dig att springa allt snabbare i ekorrhjulet.

Av det som du som vanlig löntagare borde ha fått i lön, kommer det bara att återstå en liten bråkdel när alla dessa system tagit sitt. Vi kan grovt gissa att det återstår 90 % efter att den allmänna rikedomskondenseringen haft sin inverkan. Efter skatten återstår då sedan 40 %, och efter räntorna har tagit sitt, så återstår i runda slängar 22 %. Detta är förvisso en grov överslagsräkning, där rikedomskondensationen till viss del kan vara svår att skilja från räntornas inverkan, men det ger kanske ändå en fingervisning om vilka belopp det rör sig om.

Trots effektivare maskiner och strålande framsteg vad gäller planering och organisation, så blir tillvaron ändå allt mer pressad. Vi tvingas i allt högre grad bort ifrån hemmet för att arbeta. En gång i tiden kunde det räcka om ena föräldern arbetade. Idag krävs i regel att båda arbetar, vilket gör det nödvändigt för föräldrar lämnar bort sina barn på institution för att hinna med. Här har du förklaringen till varför det förhåller sig så. Det är nämligen bara ungefär en dag i veckan som du arbetar åt dig själv, övrig tid arbetar du åt dina ägare. Slavar har gjort uppror för mindre.

Så vad kan man göra åt detta? Vi har redan tidigare konstaterat att det politiska etablissemanget står handfallna inför de problem som dagens fattiga ställs inför. Deras förlegade principer och tron på den så kallade ”arbetslinjen” som vi diskuterade i första delen gör det omöjligt för dem att lösa problemen. Vad gäller banksystemet så vill politikerna inte ens erkänna att det är ett problem, utan ägnar sig åt att lindra symptom, och stoppa huvudet i sanden.

Kanske är det ändå i Frankrike som gnistan till revolution håller på att tändas för andra gången i världshistorien. De arbetslösa unga och de fattiga accepterar inte längre kraven som de internationella bankerna ställer på landet. När pensionsåldern skulle höjas, så tog en halv miljon unga fransmän till gatorna i protest mot bristen på jobb detta skulle medföra. Men det är ändå inte denna gnista som jag syftar på. Bankmännen är nämligen inte rädda för några brända bilar. Konflikter och förstörelse är vanligtvis något som bankmännen tjänar på. Det finns inte längre någon bastilj att storma, eller någon tydlig adel att föra till giljotinen. Fienden är den här gången diffus, undanglidande och odefinierbar. Inte ens en halv miljon franska revolutionärer kan hitta den.

Men kanske har de franska revolutionärerna ändå kommit på någonting som skulle kunna skaka makten i grundvalarna. För någon vecka sedan hittade jag en fransk aktionsgrupp på Facebook som hade börjat organisera en så kallad ”uttagsanstormning”. Det vill säga ta ut alla pengar från banken. För det är nämligen så att bankernas makt att skapa pengar, samtidigt ger dem en svaghet. Eftersom bankerna får låna ut mycket mer pengar än de i själva verket har, så betyder det att bankerna allt som oftast inte har så mycket pengar alls i bankvalvet. Om många människor därför plötsligt skulle ta ut sina besparingar, så kan en bank i princip gå i konkurs över en natt. I alla fall tvingar det banken att stänga, vilket i sin tur skapar problem i finansvärlden. I normala fall så är uttagsanstormningar en olycklig konsekvens av dåliga ekonomiska tider. Något som ingen önskar sig. Men vad de franska revolutionärerna har kommit på, är att man kan göra detta organiserat. Medvetet, med den fulla intentionen att krascha banksystemet.

Den 7 december i år så kommer över 7 000 fransmän att ta ut alla sina pengar från banken. Men om det inte skulle bli tillräckligt destruktivt, så planeras en internationell uttagsanstormning den 11 maj 2011.

Undertecknad har här ett förslag. Varför inte göra den 11 maj till ”den internationella dagen för uttagsanstormning”? En årlig återkommande protest då vi ser efter hur mycket pengar bankerna egentligen har i sina kassavalv. En dag då vi alla tar ut våra pengar. Antingen som kontanter eller genom att flytta dem till mindre och räntefria medlemsbanker som till exempel JAK. Kommer den 11 maj vara den dag då vi knäcker det internationella banksystemet?

Nu har jag i alla fall berättat om hur felkonstruerade skatter tar pengar från fattiga, hur de rika tar pengar från fattiga genom deras övertag på marknaden och hur bankernas system med räntor också bidrar till att ta ännu mer pengar från fattiga. Nu är det upp till dig att avgöra vad du vill göra med den här informationen. Antingen gör du ingenting, eller så hjälper du till i kampen för frihet.

Annonser

Ett svar to 'Om att ta pengar från de fattiga (del 3)'

Subscribe to comments with RSS eller TrackBack to 'Om att ta pengar från de fattiga (del 3)'.

  1. K2 said,

    Bankerna har ganska bra reserver och klarar idag, för det mesta, en bankrun. Det krävs enorma summor för att knäcka dem. Just nu tror jag mer på kampanjen ”Crasch JP Morgan, Buy Silver” som Max Keiser (www.maxkeiser.com) driver. Skurkbanken JP Morgan har sålt silvercertifikat utan täckning i stor omfattning för att driva ned priset på silver. Om tillräckligt många begär fysisk leverans på silver kommer priset att stiga och banken knäckas. Samtidigt blir vi som deltar rikare pga. värdestigningen i silvermynten vi köpt.

    Googla Crasch JP Morgan, Buy silver och det kommer upp hundratals träffar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: