Idémaskinen


Att ta pulsen på världen

Posted in Uncategorized av Robert Wensman på 13 december 2010

I dagens mångfacetterade samhälle är det inte alltid så lätt att utläsa trender. Men alla som likt mig följer med i diskussioner på Internet har nog börjat få en uppfattning om att trender ofta tar sin form först på Internet, och först senare i massmedia.

Till exempel så följde jag USA:s ekonomiska kris under 2008, och nog fick man en bestämd känsla av att medierna låg åtminstone ett halvår efter i rapporteringen. När medierna började tala om recession, så hade olika oberoende video-bloggare talat om recession sedan minst ett halvår tillbaka, kanske mer. Följande graf från Google Trender visar att det snarare kan röra sig om upp till ett år tidigare:

(antalet sökningar överst, antalet relaterade nyhetsartiklar underst)

Google Trends, är ett verktyg som analyserar hur frekventa en viss sorts sökning har varit. En nyhet är att man nu även kan se aktiviteten i Google News  om ett visst ämne. Google News publicerar artiklar från olika tidningar världen över, och får sägas vara representativt för de traditionella medierna. Man får anta att sökningar på Google på ett ungefär motsvarar aktiviteten på nätet i övrigt.

Men detta är inte det enda fallet där medierna och aktiviteten på nätet skiljer sig markant. Till exempel så kan man se ett liknande mönster vad gäller ”peak oil” och ekonomisk återhämtning:

Vad gäller peak oil så kan man notera att intresset på nätet har svalnat, i samma takt som medierna hakat på. Man kan undra om sökandet på nätet har avtagit eftersom medierna redan tar upp ämnet i tillräckligt hög grad, eller om intresset i största allmänhet håller på att svalna.

Men det finns andra typer av mönster. Om vi tittar på mediernas favoritämnen, terrorism och ekonomisk tillväxt, så kan man notera följande mönster:

Hur kan man tolka dessa grafer? Är det inte misstänkt likt att medierna tjatar på om dessa ämnen, samtidigt som allmänheten blir allt tröttare och tröttare på att höra talas om detta? Eller finns det någon annan förklaring?

Men man kan även hitta en del oroväckande saker. Om vi pratar om ekonomisk kollaps, så kan man notera följande trend vad gäller sökningar på Internet:

Det verkar som att det finns en viss ökande trend vad gäller att söka information om ekonomisk kollaps. Kan detta vara ett tecken på någonting?

Annonser

Ett svar to 'Att ta pulsen på världen'

Subscribe to comments with RSS eller TrackBack to 'Att ta pulsen på världen'.

  1. Joakim Sigvald said,

    Intressant! Har inte sett Google trends förut.
    Jag prövade en sökning på ”war” vilket också ger ganska intressanta grafer: Sökintresset för ”war” har stadigt minskat och nästan halverats sedan 2004. Samtidigt har nyhetsmediernas rapportering stadigt ökat och mer än fördubblats under samma tidsrymd. Hur ska man tolka det??


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: