Idémaskinen


Representativ direktdemokrati

Någon gång för länge sedan, då jag var student, var jag med och grundade riksdagspartiet Aktiv Demokrati. Vi var en grupp studenter som fick för oss att dagens demokratiska system tycktes stagnerat och inflexibelt. Det representativa systemet tvingar varje människa att välja en utav en handfull på förhand uppsatta paketlösningar.

Detta kan jämföras med den valfrihet som råder på en snabbmatsresturang av typen McDonalds eller Max. Varje parti skulle då motsvaras av ett ”meal” vars olika komponenter på förhand var fastslagna av respektive partiorganisation. Personvalsröstningen skulle då motsvara de ”plussmenyer” eller extra tillval, som man kan använda för att i viss begränsad mån ändra innehållet på sitt ”meal”. Men hur vore det om man istället skulle kunna skapa ett politiskt system som mera liknade en livsmedelsbutik. Ett system där man fritt kunde botanisera bland ingredienser, och för all del ocskå köpa frysmat eller halvfabrikat för den som är bekväm av sig. Tanken är i alla fall att ingen ska tvingas till att köpa en paketlösning.

Detta ledde till idén om representativ direktdemokrati. Tanken om att varje medborgare måste kunna representera sig själv i riksdagen om de så ville. Detta betyder inte att det inte ska finnas partier, eller att alla måste rösta på allting. Det betyder bara att om en person inte skulle vara nöjd med hur deras så kallade ”representant” röstar, så skulle de kunna rösta själva.

Dessa är tankarna bakom det parti jag och tre andra grundade. Partiet Aktiv Demokrati, och dess konkurrent Direktdemokraterna har nu funnits med ett tag ute på nätet. Dessa ska sägas förhåller sig till varandra ungefär som ”Peoples front of Judea” och ”Judeas peoples front”, för den som kommer ihåg filmen Life of Brian med Monty Phyton. Jag var med i början under många frustrerande år då vi kämpade för att väcka intresse för våra idéer. Numera så är jag inte så aktiv i dessa organisationer som förut, men jag håller ett öga på dem för att se om det skulle börja hända någonting.

Annonser

9 svar to 'Representativ direktdemokrati'

Subscribe to comments with RSS eller TrackBack to 'Representativ direktdemokrati'.

 1. K2 said,

  Hur går det för dem då?

 2. erobwen said,

  Aktiv Demokrati har i alla fall varit med i TV. Robert Ashberg hade förra valet ett program på TV3 med olika ”diversepartier”. Detta parti har kämpat på bra med namnunderskrifter och har därför blivit registrerade hos valmyndighaten. De har nog också fått några röster i ett riktigt val. Deras forum har 256 registrerade användare. Ideologiskt sett är Aktiv demokrati mer visionärt, och förespråkar att det på sikt realiseras exotiska omröstningsmodeller.

  Direktdemokraterna har inte kommit lika långt på det sättet, men har ibland ett mer aktivt forum av någon anledning. Deras forum har 237 registrerade användare. Ideologiskt sätt är Direktdemokraterna mer pragmatiska, och föredrar enkla omröstningsmodeller.

 3. erobwen said,

  Fast i övrigt så ska det tilläggas att det har gått rätt så dåligt, eller i alla fall betydligt under förväntan. Kultureliten i Sverige har lagt locket på fullständigt vad gäller representativ direktdemokrati, och vill inte höra talas om det.

  Kommer du ihåg hur det talades för många år om bristande intresse för politik, om svikande medlemssiffror hos partierna etc. Jag vet inte hur många gånger jag rivit mitt hår i frustration över alla dessa reportrar som gång på gång bara rabblar upp kulturelitens standarsvar:

  ”Människor måste bli mer engagerade”, (kan människors oengagemang ha en orsak?)
  ”Politiker måste nå ut till väljarna” (vad nu det är tänkt att betyda?),
  ”Vi måste ha en öppen dialog” (när, var, hur?)
  ”Kanske personvalet kan engagera väljare” (jasså?)

  Känner du igen jargongen? Det finns någon slags propp av idiot-jounalister etc. Som effektivt förhindrar en förutsättningslös diskussion om hur man kan vitalisera demokratin.

  Vi får se nu vad de säger om Piratpartiet lyckas bryta igenom kulturetablisemanget något… Seriöst alltså, jag tycker att dom borde lägga ner Public Service, så att övergången till nätmedier går fortare…

 4. K2 said,

  Jag håller med. Sannolikt finns även en mening med det. De vill helt enkelt inte ha konkurrens. Ekonomisk reform.se har också svårt att både engagera folk och skaffa sig publicitet.

  Pressen är inte fri. Den är till för att bevara vårt samhälles ekonomiska och politiska struktur intakt.


 5. Hej Robert,
  var ett tag sedan, men kikar in.

  Har svarat dig på direktdemokraterna.se ang naturrätten, fast inte mycket att läsa om. 😉

  Till punkt…

  Är på G igen med en sida med ny databas, script, och röstningsystem, vill du haka på så finns dörren öppen för dina ideer eller konstruktiva arbetsinsatser.

  Mvh Fredrik Vargas


  • Låter kul! Ja jag kan alltid komma med synpunkter. Däremot så vet jag inte om jag skulle vara till så stor hjälp i övrigt. Jag håller mest på att försöka sprida budskapet just nu. Har du någon blogg eller hemsida där man kan följa bygget?


 6. Hej Robert,
  Det är kul 😉 och tanken är att något ska byggas vidare för att vara en del av den naturliga vardagen.
  Att bara ge tankar och synpunkter är tillräckligt..Sida finns registrerad men för stunden är det det åsikter och synpunkter som behövs mest när själva databasen och scriptet jobbas fram för att fungera som en ”representativ direktdemokrati”. Vilket flertal personer inkl du Robert har talat om eller Anders. Både aktivdemokrati.se, direktdemokraterna.se har ju talat om det och jag själv har nog mest pratat om grunderna.

  Tanken är nu: Bygga ett ytterligare system/script som blir ett open source mässigt (finns ett annat idag av Pether Söhrling), via svn directory, som ger en stabil grund att stå på när det gäller utveckling.
  Diskussionen är nog mer:
  Vad för grundfunktioner måste finnas, hur ska röstning praktiskt gå till, hur blir rollfördelningen osv. (ser ju din skiss här på bloggen)
  Det kan behövas ett forum för detta men jag avvaktar tills man får rätt mängd deltagare. (behövs deltagare som är åsiktfria när det gäller vänster och höger utan har fokus på det naturliga samhället ”vad det nu är”). Finns det någon Robert du rekommenderar eller ta det kanske brevledes?

  Mvh Fredrik Vargas


  • Ja, precis, det finns många saker man kan tänka på. Jag tror att det bästa sättet att ta sig an ett sånt här projekt, är att bygga en ganska öppen grundstruktur som kan stödja många olika idéer allt eftersom projektet utvecklas. Men sedan börja bygga några enkla funktioner man kan testa med först.

   Jag tror att det man ska tänka på är att ett system för direktdemokrati framför allt är ett system för kommunikation. Istället för bara en steril lista med frågor att rösta på, så skulle man kunna komplettera med möjlighet att kommentera och föra diskussion kring frågor som är uppe för omröstning. När man kommer in på sidan så måste man också lätt få en överblick över vilka frågor som är aktuella och som det röstas om just nu.

   Aktiv demokratis partiprogram är det som jag skrev en gång i tiden, och innehåller en del smått och gott vad gäller omröstningar.

   En sak som debatterats är ju till exempel hur man avslutar omröstningar. Vissa vill att det sätts en deadline baserat på när ett förslag har lagts, andra förordar den kontinuerliga omröstningen. Antagligen kommer de olika grupperingarna i frågan aldrig bli nöjda med den andres lösning, så mitt förslag här är att implementera bådadera, och sedan när människor startar omröstningar så får de helt enkelt välja om den ska vara kontinuerlig eller ha en deadline. Jag tror i allmänhet på den sortens anarki i själva systemets utförande. Tillhandahåll en rad funktioner, och låt sedan folk själva välja vad de gillar mest.

   En sak som jag är övertygad om att människor skulle ha användning av är prioritetsomröstningen som beskrivs i aktiv demokratis partiprogram. Det är nästan alltid som man vill kunna prioritera bland ett antal alternativ. Det var inte länge sedan jag såg att aktiv demokrati gjorde detta för hand i sitt forum, och det var ingen vacker syn. :-)…

   (Men om du gör en flervalsomröstning av något slag så är det viktigt att vem som helst ska kunna lägga till nya alternativ när omröstningen väl har börjat, för annars kan man skapa väldigt konstiga omröstningar där inget av alternativen är det som folk vill ha, men det skapas förvirring när ett av alternativen vinner.).

   Du har i alla fall en stor chans att bli hjälte om du lyckas implementera någonting :-)… Alla har bara diskuterat detta i åratal utan att göra någonting, inklusive jag själv…. hehe…

   Angående tips på medlemmar som tröttnat på höger och vänsterpolitik så är ett bra tips att leta i gruppen Riktiga Pengar och Riktiga Pengar Internt på Google Groups. Det finns också en facebok grupp som heter ”Nätverket mot bankernas skapande av pengar ur luft”. Penningreformister har i alla fall börjat genomskåda systemen på ett sätt.

 7. Fredrik Vargas said,

  Hej igen Robert, ursäkta min frånvaro men den var befogad… 😉
  Har samspråkats med olika tänkare, aktiva politiker, och gamla bekanta ang detta. Samtidigt undersökt vad för system man skulle kunna ha, och undersökt ifall det finns ett färdigt system så att man slipper uppfinna hjulet på nytt.

  För mig är ordet ”direktdemokrati” är ett förklarande ord om hur Demokratins kärna egentligen fungerar. Om vi förbiser dåtida demokratiska system problem som att bara ett antal individer hade demokrati i greklands antika värld, vikingatidens tingsystem, eller indianstammarnas rådslag så fanns ju det unika att besluten togs Direkt. Oftast att vältaliga personer drabbades samman med olika ståndspunkter som sedan hade en röststyrka bakom sig.
  Precis detta tänkande som många på sista tiden talar om som något Nytt med representativ direktdemokrati, är i själva verket något nygammalt tänkande.

  Inget fel med det utan bara bra att många börjar tänka i de banorna då denna tidevarv har nya möjligheter att införliva i moderna systemverktyg som internet kan erbjuda.

  Det är ju där vi står nu.

  Hur och vad för system är frågan nu..där du nämner ”aktiv demokratis” sätt att ha kontinuerliga eller avslutande röstningar, som även diskuteras på sidan ”direktdemokraterna.se” och då ha en blandform.

  Jag är nästan inne på samma bana som du Robert att att direktdemokrati eller som jag kallar det för ”demokrati” är som du sa: ”är ett system för kommunikation.” Och det är ju där vi nog har svaret hur man kan bygga vidare.

  Förslag till systemstruktur:

  1.Kommunikationplatform /idekammaren öppen för alla.
  2.Öppen kontrollpunkt = Demokratins kärna.
  3.Parlamentet /valplattformen

  1.Detta område har alla medlemmar/väljare tillträde till att lägga fram ideer samt diskutera nutida situationer, eller bara att diskutera. Huvudförfattaren kan summera diskussionen och välja ifall diskussion-resultatet skall skickas in till omröstning till beslut.
  2.Det som skickas in till kontrollpunkten är en form av karantän på x-tid innan ämnet kan tas in till omröstning. Där det bör finnas en arbetsgrupp som granskar och ev godkänner valämnet Och samtidigt att medlemmar/väljare kan öppet anmäla valämnet som en kontroll av arbetsgruppen inte korrumperas.
  3.Parlamentet tar upp valämnen och där kan enbart invalda personer kan rösta dock diskussionen kan vara öppen för alla. Varje invald person kan kontinuerligt bli ifråntagen röststyrka, som ett direkt kontroll från väljarna att personer ifråga sköter sig, då det är en ynnest att rösta för andra medborgare.

  På detta sätt kan du hålla ämnet kontinuerligt öppen i idekammaren och skicka in ämnet flertal gånger i fall du önskar det, dock för att bygga stabilitet i valda ämnen så bör nog Parlamentet fungera som broms och kyla ned väljarströmmarna.

  Va tror du om den strukturen?

  Jag håller med i övrigt att det ekonomiska systemet bör reformeras om hur varor och tjänster bör byta, och höger/vänster tänket.
  För ifall man ska få samhället att kunna utveckla sig vidare till ett mer avancerat samhälle så måste denna struktur omvandlas dock totalradikala ideer riskerar oftast att stjälpa då det oftast segmenterar upp meningsmotståndare som inte kommer vilja jämkas på bägge sidor.

  Just nu vill jag bara få igång en plattform som kan bygga sig inför nästa val med snålskjuts från detta val. Dags att ta nästa demokratiska utvecklingssteg, menar var 1920 talet som något demokratiskt skedde i detta land. 😉
  Men att starta ett parti är inte ett Måste, utan kanske en demokratisk förening som kan stå det Republikanska föreningen stången, och påverka de redan etablerade partierna att reformera vidare samhället till ett mer demokratiskt samhälle vore på sin plats också.

  Eller va tycker du Robert?

  Mvh Fredrik Vargas


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: